Ecset tisztítása: Könnyű és környezetbarát módszerekkel.

 

Mi a legjobb módszer a festékmaradványok eltávolítására az ecsetekről? Lehetséges  agresszív terpentin nélkül is? (Spoiler: igen!)

Tisztázzuk az ecset tisztítással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, és megmutatjuk

  • hogyan tisztítsa meg a ecsetet a lehető legkörnyezetbarátabban és leghatékonyabban,
  • melyik ecset tisztító mire alkalmas,
  • mely házi módszerek alkalmasak a sörték tisztítására és,
  • hogyan kell általában ápolni az ecsetet.

 

 

Tisztítsa meg az eceteket 4 lépésben

 

1. lépés: Töröljön  le annyi festéket, amennyit csak lehetséges. Ehhez egyszerűen használhat régi újságot.

2. lépés: Áztassa az ecsetet meleg vízbe körülbelül fél órára, hogy fellazítsa a festékmaradványokat. Ez vizet takarít meg a folyó vízsugár alatti tisztításhoz képest.

3. lépés: A lehető legjobban nyomja össze a sörtéket az edényben.

4. lépés: Ha szükséges, rövid időre távolítsa el a maradék festéket a vízsugár alatt.

Makacs kéreg esetén: háztartási szerek ecsettisztítóként

 

Akár krétafestékről, falfestékről vagy színes festékről van szó: A Lignocolor festékek vízbázisúak, és nem igényelnek oldószert. Ezért nincs szükség környezetkárosító terpentinre vagy benzinre az ecsetek és festőhengerek tisztításához.

Ehelyett egyszerűen használhatja az egyik otthoni módszert.

1. Tisztítsa meg megfelelően az ecsetet ecetesszenciával

A legfenntarthatóbb módszer: Amíg a festék még friss , az erősen szennyezett ecsetet egyszerűen meleg ecetesszenciába áztathatja víz helyett. Kérjük, legyen óvatos a sörték tövénél lévő fém kerettel, mert reakcióba léphet az ecettel. Tehát először helyezze az ecsetet a pohárba, majd öntse az ecetesszenciát közvetlenül a fém aljzat alá.

 

2. Tisztítsa meg az ecsetet illamentes mosószappannal

Ez is működik: nedvesítse meg az ecsetet, és simítsa át egy szappanon, amíg felhabzik. A festék ezután könnyen leöblíthető meleg vízzel, és az ecset kimosható.

 

3. Tisztítsa meg a ecsetet mosogatószerrel

A meleg mosogatószeres oldat ecsettisztítóként segít a rászáradt festékmaradványok ellen . Ha óvni akarja a környezetet, akkor természetesen csak olyan mosószert használjon, amely a lehető legfenntarthatóbb módon készült, és biológiailag lebomlik. Ezt a kritériumot most sok népszerű márka teljesíti.

 

4. Amit nem ajánlunk: mosópor vagy öblítő ecsettisztítónak

Az öblítőket és a mosóport számos cikk említi a piszkos ecsetek elleni küzdelem titkos fegyvereként. Fenntartható vállalatként  ezt nem tanácsolhatjuk. Az öblítők rendkívül károsak a környezetre.

 

 

Hogyan szedhetem ki a falakkot és a falfestéket az ecsetből?

Az ecsetek tisztításánál nem mindegy, hogy milyen festéket használtunk. Az egyetlen döntő tényező, hogy a festék vízbázisú-e vagy oldószert tartalmaz.

 

 

Hogyan lehet kiszedni a keményviaszt, a faolajokat és a fafoltokat a keféből?

Ideális esetben használja a kifejezetten faolajokhoz tervezett kefetisztítókat az olajos és zsíros kefék tisztításához – különösen faolajok használata után . Ez eltávolítja az olajos és zsíros maradványokat a ecset sörtéiről. Ezenkívül biztosítja az ecset fenntartható és hosszantartó ápolását, a sörték mindig rugalmasak maradnak.

Alternatív megoldásként – de nem ideális esetben – az olajok és pácok mosogatószerrel vagy mosószappannal is kimoshatók. Ehhez először törölje le a ecsetet a lehető legtisztábbra egy ruhával. Ezután a szappanra kenjük, amíg felhabzik. Alternatív megoldásként tehet egy csepp mosogatószert és egy kis vizet a tenyerébe, és előre-hátra mozgathatja benne az ecsetet. Végül alaposan mossa le az ecsetet meleg víz alatt.

 

 

Tippek az ecsetápoláshoz:  (nem csak) erre  kell figyelni  a tisztításnál

Annak érdekében, hogy az ecsetet a lehető leghosszabb ideig újra és újra használhassa, érdemes egy kicsit odafigyelni rá. Ezt így csinálod:

A festés alatti szünet alkalmával, légmentesen tekerje be az ecsetet

Ha szünetet tart a festésben, ne felejtse el légmentesen becsomagolni az ecsetet. Ennek legegyszerűbb módja egy régi műanyag tasak. Ezáltal a festék nedves marad, az ecset pedig rugalmas.

Teljesen távolítsa el a festéket

Szeretné, ha ecset hosszú ideig puha maradna, és a sörték szépen állnának? Győződjön meg arról, hogy tisztításkor valóban eltávolította az összes festéket az ecsetszőrökről?

Szárítsa meg megfelelően az ecsetet

Az ecsetet mindig fejjel lefelé akassza fel, hogy megszáradjon.

Miért ?

Szálak lefelé, nyél felfelé: Az ecset szőrszálai megsérülnek, ha a szárítás során hosszabb ideig meghajlanak. A fél órás áztatás nem probléma, a száradás viszont tovább tart!

Fogantyú lefelé, szálak felfelé: szárításra sem jó ötlet, mert akkor a víz belefolyik a fémbe ( fémbe ágyazott szálak esetén)  és a nedves fém idővel rozsdásodni kezd

0
    0
    Kosár