A lenolaj és a lenolajos lakk közötti különbség: mire van szüksége, melyik favédelemhez

A lenolaj és a lenolajos lakk két különböző favédőszer, de ugyanazon a természetes terméken alapulnak. Most tisztázzuk, mikor melyiket érdemes használni.

Megjegyzés: Ha útmutatást keres a lenolaj legjobb felhordására vonatkozóan, akkor tekintse meg cikkünket: Fa kezelése lenolajjal

Lenolaj és lenolajos lakk: Ezek a fő különbségek

🏭 A gyártás

A tiszta lenolaj egy természetes favédőszer, amelyet a helyi lennövény magjából állítanak elő. Ezzel szemben a lenolajos lakk feldolgozott lenolaj, amelyet felmelegítenek és további szárítószerekkel kevernek össze. A lenolajos lakk esetében a keményedési folyamatot már mesterségesen elindították. Pontosan ez az, ami miatt a Lignocolor lenolajos lakk sokkal alkalmasabb a mindennapi használatra – de nem csak erre.

💧 Konzisztencia és alkalmazási területek

Míg a tiszta lenolaj viszonylag vékony és könnyen behatol a fába, addig a lenolajos lakk valamivel viszkózusabb, és a tiszta lenolajjal ellentétben ostyavékony védőréteget képez a fán. A lenolaj így bekúszik a fa mélyebb rétegeibe. A lenolajos lakk, amely szintén mélyen behatol a fába, felületi védőrétegével is megakadályozza, hogy a nedvesség mélyen behatoljon a fába.

🔒 Hogyan védi a fát a lenolaj és a lenolajos lakk

Mind a lenolaj, mind a lenolajos lakk ellenállóbbá teszi a fát.

Kívül a lenolajos lakk különösen hatékonyan védi a falécet a kerti bútoroktól, kerítésektől vagy kerti házaktól egészen a mély rétegekig az eső és a nedvesség hatásai ellen. A lenmagolajnak csak nagyon csekély a favédő funkciója, és csak kevésbé alkalmas természetes védőbevonatként.

Belül a lenolajos lakk különösen az erős mechanikai igénybevételnek kitett bútorokat, például az asztalokat védi egyrészt a behatoló nedvességtől, például a felborult borospoharaktól, másrészt ellenállóbbá teszi a felületet a karcolásokkal szemben.

Az összes különbség a lenolaj és a lenolaj lakk között egy pillantásra

A lenmagolaj préselt lenmagból készült faolaj. A lenolajos lakk viszont biológiai szárítószerekkel kevert lenolaj. Itt látható a két faolaj tulajdonságainak egyértelmű összehasonlítása:

Lenolaj

Lenolaj-lakk

Mélyen behatol a fába

Védőfóliát képez

Mélyen védi a fa belsejét

Közvetlenül a felületen véd

Időjárásálló

(✅)

Nyúlós

Felhordás ecsettel vagy ruhával

Száradási idő

14+ nap

12-24 óra

Gyenge szagú

Mechanikai igénybevétel elleni védelem

Felhasználási terület

kültér

kültér és beltér

Bioalapú összetevő

⬆ nagyon magas

⬆ nagyon magas

❗ Figyelmeztetés a biztonságos használathoz

A lenolaj és a lenolajos lakk száradás közben enyhén felmelegszik a természetes, kémiai folyamatok következtében. Ezért a biztonság érdekében azt javasoljuk, hogy a lenolajjal átitatott rongyokat, keféket mossa ki, és soha ne tartsa összegyűrve a sarokban.

0
    0
    Kosár
    Pályázatok