Krétafestéket gyakran használók pontosan tudják, hogy a festett felületet le kell zárni. Erre azért van szükség, hogy később mosható és ellenálló legyen, bár az imádott matt hatás sok esetben elvész ezáltal, de ezen  termékek közt már akad matt is. A zárás kétféleképpen történhet: lakkal vagy viasszal. Vagy-vagy. Ma az utóbbiról mesélek nektek, először általánosságban, majd a Lignocolor waxokról konkrétabban.

Mi is a wax? Viasznak is hívják, ma már nagyon sokféle kapható a piacon. Megkülönbözteti őket az állaguk, a színük az összetételük. Vannak keményebb, de igen lágy, puha vajra hasonlító állagú viaszok, van ami igen kellemetlen illatú, és van szagtalan, vagy illatos változat.

Az összetétel nagyon fontos tényező, a környezetbarát viaszok nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, – és valószínűleg szaguk sincs. Én is vásároltam régebben kifejezetten büdös gázolajszagú waxot, rettenetes volt a szaga, és utána a bútor is bűzlött. Természetesen amióta kapható a Lignocolor wax, azóta tudom , a jó viasz szagtalan,de semmiképp nem büdös.

Kapható átlátszó-(színtelen), és színezett wax. A natúr waxok nem módosítják a bútor alapszínét, maximum icipicit elmélyítik azt, de a jó wax nem több árnyalatot sötétít. A színezett waxok pigmenteket is tartalmaznak, így értelemszerűen, módosítanak a színen, olyan “bemosott” felületet érhetsz el..ezek felhordása is speciálisabb, és nem minden felületen érhető el a kívánt hatás, de erre is visszatérünk.

#Camu

#Camu

#Camu

A waxok mindegyikét a festett réteg lezárására használjuk, de a natúr fa felület is csodás hatást kap tőle, ápolja a fát, elmélyíti annak színét. Az általa kezelt felület finom selymes tapintású,  a jó wax NEM ragad.

Használata: Felhordhatod egyszerűen puha ronggyal (fontos, hogy ne szöszözzön), én  szoktam használni egyszerű fehér zoknit, amit a kezemre húzva könnyedén tudom belesimogatni a felületbe a viaszt. Van aki utána polírozza a felületet, hogy fényes legyen- én sosem teszem, Tehát a dolog lényege: A waxot felveszed a rongyra, és szépen bedolgozod a felületbe, úgy hogy mindenhol egyenletesen legyen, a felesleget finoman visszatörlöd, ügyelve arra, hogy a bútor minden porcikájára jusson belőle. A férjem úgy szokta ezt a fázist jellemezni, hogy úgy csináld, mint amikor cipőt boxolsz, kend be mindenhol, de ezt nem kell kifényesíteni. 🙂 . Én úgy szoktam ellenőrizni, hogy mindenhová jutott-e, hogy oldalról fény felé nézem síkban, így pontosan látszik hol matt még, oda nem jutott wax. A wax beszívódik a krétás felületbe, majd a krétával együtt kikeményedik, így lesz ellenálló, és mosható. Azt mondják a rutinos rókák, hogy a teljes kikeményedési idő 4-6 hét is lehet, ez alatt még kímélni kell a bútort, de  ennek nem kell így lennie…- A Lignocolor waxok 2! nap alatt megteszik ezt. Ha nagy felületet waxolsz, akkor jól jöhet a waxoló ecset, ami egy kemény, rövid sörtéjű ecset, általában hosszabb nyéllel, mellyel  több viaszt tudsz egyszerre felvinni, majd a ronggyal visszatörlöd, esetleg eloszlatod. Ezek az ecsetek nem olcsóak, akkor célszerű beruházni, ha rendkívül sok mindent waxolsz.

 Lignocolor waxok.

Pár ismérv:

 • puha
 • szagtalan
 • könnyen felhordható
 • 1-2 (!) nap alatt kikeményedik
 • teljesen környezetbarát ( méhviaszt és karnauba viaszt tartalmaz, ez utóbbi a legmagasabb minőségű viasz a világon-önmagában keményebbre köt ,mint a beton, vízben egyáltalán nem oldódik)
 • kiadóssága: 1 doboz kb 50 nm-re elég
 •  magas német minőség
 • puha selymes tapintású felület
 • natúr, fekete és fehér színben- de a paletta bővül
 • vízlepergető, mosható, ellenálló felület
 • 375 ml/doboz
 • kültéren is teszteltük-védi a víztől a festett felületet.

Tehát a Lignocolor waxok nagyon gyorsan , 1-2 nap alatt kikeményednek, és nagyon könnyen felhordhatóak az állaguk miatt. Nem kell rutin, minden hobbi felhasználó jól tudja alkalmazni.

 

A FEHÉR wax:

A színezett waxokkal fantasztikus hatásokat tudunk elérni. A sötétekkel antikos, kicsit koszos, füstös régies hatást, a fehérrel pedig  olyan lazúros ködös színt. Ezeknek  a waxoknak a használatakor kifejezetten jól jön ha felületben vannak “hibák”, csomók, repedések, hiszen ezekbe beülve mutatja meg magát a wax színe, és közben magát az alapszínt is kissé módosítja. Ezért teljesen sima, esetleg laminált bútoron nem pontosan az a hatás érhető el, mint egy valódi öreg fa felületen.A színezett waxokat jó alaposan be kell dörzsölni a mélyedésekbe, nem kell ügyelni arra, hogy egy irányban dolgozzunk, merőlegesen a repedésekre célszerű felhordani.Erre hoztam most egy példát is nektek-fehér waxal. A kertemben áll egy pad,- eddig kék volt, és bár a családomnak így tetszett, én néha úgy éreztem kiabál a növények közt,- nem passzol hozzá ez a szín. Az új színeink közt az Olive érkezett nemrég, ez egy szerelemszín, alig vártam, hogy valamin lássam. Tehát nem volt nagy dilemma ezzel lefesteni a padot.Ezek után fehér waxszal zártam le, ecsetet használtam és a repedésekre merőlegesen dolgoztam bele a felületbe, hogy minél inkább beüljön, és látható legyen. Másnap reggel már szépen gurultak le róla a harmat cseppek, és egy nap után teljesen kemény volt e felület.

14163754_1038774982910163_2070910586_o

14123532_1038774876243507_1204997016_o

Az más kérdés, hogy rájöttem sajnos nem áll jól a padomnak ez a szín.., most beleolvad a kertbe, tehát melléfogtam. Bizony van, hogy egy adott bútor nem fogadja el a döntésünket, és más külsőt akar. Most épp azon gondolkodom a padom mit akar… 🙂

0
  0
  Kosár
  Pályázatok