Kefék tisztítása: az egyszerű és környezetbarát módon

Mi a legjobb módja az ecsetek festékmaradványainak tisztítására? Lehetséges az agresszív terpentin nélkül? (Spoiler: Igen!)

Tisztázzuk a kefetisztítással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, és elmondjuk, hogy

  • hogyan tisztítsuk meg a kefét a lehető legkörnyezetbarátabb és leghatékonyabb módon
  • milyen kefetisztítószerek mire alkalmasak
  • mely házi szerek alkalmasak a sörték tisztítására és
  • hogyan kell általában ápolni az ecsetet.

Kefék tisztítása 4 lépésben

1. lépés

Távolítson el annyi festéket, amennyit csak lehet. Ehhez egyszerűen használhat régi újságpapírt.

2. lépés

Áztassa az ecsetet meleg vízben körülbelül fél órán át, hogy feloldja a festékmaradványokat. Ez vizet takarít meg a folyó vízsugár alatti tisztításhoz képest.

3. lépés

A lehető legjobban nyomja ki a sörtéket az üvegből.

4. lépés

Ha szükséges, röviden távolítsa el a maradék festéket egy vízsugár alatt.

Makacs kéreg esetén: háztartási orvosság, mint kefetisztítószer

Legyen szó krétafestékről, falfestékről vagy színes festékekről: a Lignocolor festékek vízbázisúak, és nem igényelnek oldószert. Ezért nincs szükség környezetkárosító terpentinre vagy benzinre az ecsetek és festőhengerek tisztításához.

Ehelyett egyszerűen használhatja az alábbi házi gyógymódok egyikét.

1. Tisztítsa meg az ecseteket megfelelően ecetesszenciával

A legtartósabb módszer: Amíg a festék még friss, az erősen szennyezett ecseteket víz helyett egyszerűen áztassa meleg ecetes esszenciába. Csak a sörték tövében lévő fém foglalattal vigyázz, mert az reakcióba léphet az ecettel. Tehát először helyezze az ecsetet az edénybe, majd öntse bele az ecetesszenciát egészen a fém foglalat alá.

2. Tisztítsa meg az ecsetet túrószappannal.

Ez is lehetséges: nedvesítse meg az ecsetet, és ecsetelje át vele a túrószappant, amíg az habos nem lesz. Ezután a színt könnyen leöblíthetjük meleg vízzel, és az ecsetet kimoshatjuk.

3. Tisztítsa meg a kefét mosogatószerrel

Ecsettisztítóként meleg mosogatószer és víz oldata használható a megszáradt festékmaradványok eltávolítására az ecsetről. Ha védeni szeretné a környezetet, természetesen csak olyan mosogatószert használjon, amely a lehető legtartósabban előállított és biológiailag lebomló. Ez ma már számos népszerű márkánál is így van. Az Öko-Test szabadon hozzáférhető teszteredményeit itt találja.

4. Amit nem ajánlunk: mosópor vagy lágyítószer, mint kefetisztító.

A textillágyítót és a mosóport sok cikkben említik, mint titkos fegyvert a piszkos kefék elleni küzdelemben. Fenntartható vállalatként ezt csak tanácsolni tudjuk. A szövetlágyítók rendkívül károsak a környezetre.

Hogyan tudom kiszedni a falakkot és a falfestéket az ecsetből?

Az ecsetek tisztításakor nem számít, hogy milyen típusú festéket használt. Az egyetlen döntő tényező az, hogy a festék vízbázisú vagy oldószeres.

Hogyan lehet kiszedni a kemény viaszt, a faolajokat és a fapácokat az ecsetből?

Ideális esetben az olaj- és zsírtartalmú ecsetek tisztításához – különösen a faolajok használata után – a kifejezetten faolajokhoz való ecsettisztítószerünket használja. Ez eltávolítja az olajos és zsíros maradványokat az ecset sörtéiről. Emellett biztosítja az ecset tartós és hosszan tartó ápolását, a sörték mindig rugalmasak maradnak.

Alternatívaként – de nem ideális esetben – az olajok és mázak mosogatószerrel vagy túrószappannal is kimoshatók. Ehhez először törölje át az ecsetet a lehető legtisztábbra egy ronggyal. Ezután futtassa át a túrószappanon, amíg az habzik. Alternatív megoldásként egy csepp mosogatószert és egy kis vizet is tehet a tenyerébe, és az ecsetet ide-oda forgathatja. Végül alaposan öblítse le az ecsetet meleg víz alatt.

💡 Tippek az ecset ápolásához

Ahhoz, hogy az ecsetet újra és újra és minél tovább használhassa, érdemes egy kis figyelmet szentelni neki. Íme, hogyan kell ezt megtenni:

✅ Tekerje az ecsetet légmentesen az ecsetvonások közötti szünetekben.

Ha rövid szusszanásnyi szünetet tartasz, ne felejtsd el légmentesen becsomagolni az ecsetet. Ezt a legegyszerűbben egy régi műanyagdarabbal teheted meg. Ez nedvesen tartja a festéket és rugalmasan tartja az ecsetet.

✅ Teljesen távolítsa el a festéket

Szeretné, ha keféje sokáig puha maradna, és a sörték szépek és rendezettek lennének? Akkor ügyeljen arra, hogy tisztításkor tényleg minden festéket eltávolítson az ecsetszőrökről – különösen a sörték sörtetalpáról a fém kötőelemen!

💨 Szárítsa meg az ecseteket megfelelően

Az ecset szárításakor is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Az ecsetet mindig a sörtékkel lefelé fordítva kell felakasztani száradásra.

❔ Miért szárítsuk a sörtéket lefelé fordítva?

Haj lefelé, nyél felfelé: A hajkefe szenved, ha szárítás közben hosszú ideig hajlítva van. A félórás áztatás nem gond, de a szárítás tovább tart!

Fogantyú lefelé, haj felfelé: A szárításhoz szintén nem jó ötlet, mert akkor a víz a fémhüvelybe folyik – és a nedves fém idővel rozsdásodhat.

Fedezze fel kiváló
minőségű keféinket most

0
    0
    Kosár