Krétafesték kültéri használatra: erre érdemes odafigyelni

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy krétafestékeink valóban alkalmasak-e kültéri használatra is? Bizony azok! Megfelelő használat esetén a krétafestékek időjárás- és időjárásállóak, és a külsőre is könnyedén létrehozhatod a kopott, elegáns megjelenést. Ebben a cikkben megmutatjuk, mire kell odafigyelni a krétafestékek kültéri használatakor.

Krétafesték a klasszikus külső festékkel szemben

Természetesen klasszikus külső színt is használhat kerti fészerhez vagy teraszbútorhoz. A kréta alapú festékek azonban környezetbarátabbak, beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmasak. Ezenkívül rendkívül mattak, nagyon átlátszatlanok, és szükség esetén könnyen csiszolhatóak. Ideális, mint például Anne von Nubilli, ha kerti fészerét a tipikus svéd stílusra festheti.

Ne feledje azonban, hogy a krétafesték nem favédő máz. Ezért fordulhat elő, hogy a krétafesték körülbelül egy-két év múlva kicsit piszkosabb lesz, ha nem zárjuk le. Ezenkívül enyhe repedések jelenhetnek meg az alacsonyabb minőségű fűrészáru szélein. Ez normális, és különösen kívánatos a kopott elegáns megjelenés mellett.

Zárja le a krétafestéket a szabadban a nagyobb időjárásállóság érdekében

Ha azonban a krétafestéket a szabadban időjárás- és időjárásállóbbá szeretné tenni, akkor az átlátszó fapácunkat ajánljuk. A mázat a krétafestékkel is keverhetjük, például 1:2 arányban. Ez csak kis mértékben változtatja meg a felületet, és továbbra is megvédi bútorait az elszürküléstől vagy a fakulástól.

Az alapozás a szabadban javasolt

A kerti bútorokat vagy falakat is alapozhatja, mielőtt krétafestékkel lefesti őket. Az alapozó növeli a tapadást az aljzat és a krétafesték között. Ezenkívül megakadályozza az úgynevezett vérzést, azaz a festékek vagy lakkok csúnya elszíneződését az összetevők vagy a régi bevonatok miatt.

A krétafesték számos kültéri anyaghoz alkalmas

Krétafestékeinket elvileg a legtöbb kültéri anyagra felviheti. Ha azonban korábban viaszos mázzal vagy olajjal festette bútorait, a festék néhány hónap múlva leválhat vagy elszíneződhet. Itt célszerű a felületet vagy a meglévő bevonatot jól lecsiszolni, majd szükség esetén a blokkoló alapozóval dolgozni.

Két rétegének köszönhetően időjárásálló

A több nem mindig jobb. Ugyanez vonatkozik a rétegekre is. Ha túl sok réteget visz fel, a festék szétrepedhet. Ezért azt javasoljuk, hogy a szabadban hordjon fel két réteg krétafestéket.

0
    0
    Kosár