Amikor kb. 20 évvel ezelőtt a konyhapadló burkolásán volt a sor, nem volt sok lehetőségünk, mert a kereteink korlátozottak voltak. Hatalmas segítség volt, hogy egyik rokonunk, aki kőfaragó felajánlotta nemcsak a segítségét, de sok hulladék márvány és gránitlapot, mellyel aztán leburkolta a konyhát. Akkor még tetszett is talán. Azonban az idők során, mind nagyobb vágyam lett, hogy le kellene cserélni. Mindenféle lehetőségeken gondolkoztam, de mivel a konyhabútor egy beépített darab, semmiképp nem lehetett volna a padlóra ráburkolni, sem pedig felszedni. Linóleum is jobban tetszett volna mint amilyen a kő maga. Semmihez sem illik, főleg mert nem egyszínű, hanem ezerszínű. A márványpadló, és a mészkő-merthogy az is van benne-rendkívül könnyen megmattosodik, míg a gránit örökké fényes marad, tehát még emiatt is mindenféle a felület.

01-DSC_1576

Mivel a Lignocolort szeretném minden felületen tesztelni, hogy nektek beszámolhassak, ezért már egy ideje motoszkál az agyamban ez a padlófestős téma. Sok képet és posztot nézegettem az interneten, ahol krétafestékkel történt a padló átfestése, a legkülönbözőbb minták, színek…egyszerűen nagyszerű, hogy ennyire könnyű legyen a megoldás. Az nyilvánvaló volt, hogy a festéssel semmi gond nem lesz, de a fixálás része nagyon kérdéses, ezért leírok mindent, és arra is felhívom egyben a figyelmeteket, hogy az elkészült padló még nincs használatban tesztelve, csak pár napos, ezért nem tudok arról beszámolni, hogy mennyire lesz tartós, mennyire kopik, stb. Ha valaki belevágna kérem ennek tudatában tegye.

Azóta elküldtem a képeket a gyártónak, leírva mit, hogyan csináltam, lejjebb majd  a válaszát is megismerhetitek.

Kezdjük tehát a legelején.

Legfontosabb, hogy a család lehetőség szerint pár órára-egy napra 🙂 ne jöjjön a konyha közelébe, nem lehet rohangálni, sem a megtisztított sem a száradó felületen egy ideig.Először csak a pult mögötti részt akartam lefesteni, hogy itt megtapasztaljam amit kell, és ha minden rendben megy akkor jöhet a konyha egész felülete. Kihoztam mindent amire szükség lehet, kávé tea, miegymás. Felsöpörtem a padlót és hideg zsíroldóval befújtam mindenhol. Nyeles kefével jó alaposan felsúroltam, és felmostam, azután többször tiszta vizes ruhával is áttöröltem. Papírtörlővel teljesen szárazra töröltem és zokniban közlekedtem innentől. Leragasztottam addig amíg le akartam festeni. A szivacshenger a barátom, mint tudjátok, és itt is nagyszerűen bevált, már egy rétegben-hígítás nélkül- is nagyon klasszul fedett. Mivel a kő nem szív be semmit a festékből, így a felületen marad a felhordott mennyiség itt megszárad, gondolom ebből adódik, hogy nagyon jó a fedés. Nagyon gyorsan megszáradt, mehettem rá a második réteggel. A széleken ecsettel dolgoztam.

02-DSC_1581

2-DSC_1582

04-DSC_1585

05-DSC_1602

Amikor elhatároztam a festést, akkor tudtam milyen mintával szeretnék dolgozni ezért a stencilt legyártattam  Ilkával ( My Wall) , nagyon gyorsan és szépen dolgozik, az ő stenciljeit találjátok a webáruházban. Itt tenném hozzá, hogy a munka során folyamatosan dolgoztam a stencillel, csak akkor tisztítottam meg amikor készen voltam. Eddigre rászáradt a festék elég vastagon, de beáztattam, és kefével maradéktalanul és szépen le tudtam tisztítani.

07-DSC_1623

06-DSC_1619

A szín a kezdés reggeléig kérdéses volt, sokféle párosítás volt  az agyamban, de végül úgy döntöttem, hogy az általam nagyon kedvelt Tabernas  lesz az alap, és a Ligh Grey lesz a mintához- (ezzel színnel festetem le a konyhabútort).

Elkezdtem a stencilezést ami a hengerrel gyerekjáték volt, nagyon haladós, persze nagyon jól kell rögzíteni, és pontosan kell dolgozni. A széleken is figyelni kell, mennyit hagyunk el, teljesen a szélétől legyen-e a minta, vagy hagyunk egy kis sávot. Én hagytam, mert tudtam nem egyenes egyik oldal sem, így nem fog annyira látszani. Nagyon gyorsan száraz volt ez is.

08-DSC_1635

Jöhetett a lakkozás. A Lignocor lakkját használtam, ami a fa felületek, bútorok festésének lezárásához van kifejlesztve, tehát igazából nem erre a célra. Itt írom le, hogy amikor  a gyártóval utólag erről konzultáltam, ő azt mondta erre van jobb megoldás, sokan festettek már fapadlót de az általuk kifejlesztett parkettalakkot használták, ami sokkal jobb megoldás lehet itt is a kőre. Ezért kértem ebből mintát, ezzel fogom újralakkozni, mert szeretném ha tartós lenne. A Lignocolor parketta- és lépcsőlakk egy sokkal keményebb felületet fog adni, ebből adódóan strapabíróbb lesz. Amit még elmondtak, az egyébként logikus is, hogy a padlófestés tartóssága nagymértékben függ az alaptól amire festünk, és a funkciótól, azaz attól milyen  igénynek lesz kitéve.. gondolom a bútorhúzigatás, és a magassarkú cipőben csúszkálás nem ideális. 🙂 Nálam ezek nem lesznek, szóval nagyon optimista vagyok.

Most 3 napos a padló, eddig kétszer lakkoztam. Nagyon jól lehet takarítani, szép selyemfényű a felülete. Amit így utólag még elmondhatok, talán túl kontrasztos a minta, ezért a konyha többi részén másképp folytatom, ami ehhez maximálisan passzolni fog, de mégis jobban fog mutatni.

Összegzésképpen nem bántam meg, sőt lendületet kaptam, mert annál csak jobb lehet, mint volt, és szerintem pár évig biztosan szép lesz. Addigra pont megunom ezt a mintát és át akarom majd festeni.. 🙂

10-DSC_1641 09-DSC_1638

Ha úgy döntötök , hogy belevágtok, akkor vegyétek figyelembe, hogy ez  egy teszt, egy próbálkozás, nem egy bevett és kipróbált dolog, tehát nem tudom garantálni senkinek sem, hogy működik majd neki is.

 

0
    0
    Kosár