Vidd fel helyesen a keményviaszolajat három egyszerű lépésben

Hogy sokáig élvezhesse faasztalát, konyhai munkalapját és parkettáját, meg kell védenie a foltoktól és a karcolásoktól.

Környezetbarát és könnyen elkészíthető keményviaszolajjal. De vigyázat: a Hardwax Oil helyes felhordása kulcsfontosságú! Hogy pontosan hogyan működik a rendelés és mire kell odafigyelni, azt egy lépésről lépésre szóló útmutatóban foglaltuk össze.

A Lignocolor keményviaszolaj viaszokkal és gyantákkal kombinált faolaj, amelyet egyszerűen ecsettel lehet felvinni.

Átfogó favédelem beltéren

Előzetesen egy kis tipp: A keményviasz olajnak köszönhetően a fa színe intenzívebbnek tűnik, a szálak jobban láthatóak. Ezért először egy kicsi és nem feltűnő területen tesztelje, hogy tetszik-e a hatás.

1. lépés: A fa optimális előkészítése

Miután enyhén csiszolta a felületet csiszolópapírral P180-tól 240-ig, és felrázta a Lignocolor Hardwax Oil-t a kannában, lassan és óvatosan öntheti a fára.

De légy óvatos: öntözz lassan, hogy érezd, mennyire van szükséged. Keményviaszolajunk nagyon gazdaságos.

2. lépés: Egyenletesen terítse el a szemek mentén

A Lignocolor olaj- és mázecsettel most vékonyan és egyenletesen kenje el a keményviaszolajat a fa erezete mentén a fa felületén. Ügyeljen a fa erezetére: ha párhuzamosan fut a felület hosszú oldalával, akkor először ecsettel viheti fel az olajat az erezetre, majd az erezet irányába.

Ezután engedni kell a keményviasz olajat ennek megfelelően. Erre több lehetőség is kínálkozik.

3. lépés: Szárítás és opcionális csiszolás

A száradási idő és az azt követő opcionális csiszolópapír használata attól függ, hogy különösen a színes keményviasz olajaink milyen intenzíven változtatják meg az eredeti színt és milyen erősen tud behatolni az olaj a fába.

A fa tónusának intenzív megváltoztatásához a keményviaszolajat hagyni kell megszáradni

Ez a lépés csak színes keményviasz olajainkra vonatkozik. A cél az eredeti faszín megváltoztatása, amennyire csak lehetséges.

Ahhoz, hogy az olaj teljesen megszilárduljon, legalább három órán át, lehetőleg öt órán keresztül száradni kell. Ha növelni szeretné a színező hatást, akkor felvihet egy másik réteget.

Keményviaszolaj: Milyen gyakran kell alkalmazni?

Nem tudunk általános választ adni arra, hogy milyen gyakran és hány rétegben kenje fel a keményviaszolajat. De egy dolog világos: minél gyakrabban kened rá és hagyod hatni, annál inkább megváltoztatod a fa tónusát.

A fa él – és különböző mértékben felszívja az olajat

A színezés és intenzitás az aljzattól és a fa típusától függően változhat, mivel a különböző fafajták eltérően szívják fel az olajat. Ha kérdése van, bármikor fordulhat hozzánk, laboratóriumunk szakemberei szívesen adnak tanácsot.

Keményviaszolajjal ellátott párna a fa tónusának finom megváltoztatásához

Ha csak egy kicsit szeretné megváltoztatni az eredeti fa tónusát, és elsősorban a fa védelme és ápolása a cél, akkor csak 20-30 percig hagyja beszívódni az olajat (színes és színtelen is), majd csiszolja le egy csiszolólap.

Ennek az úgynevezett paddingnak számos funkciója és hatása van:

✅ Eltávolítja a felesleges olajat, amit a fa nem tud felszívni.

✅ Az olajat a párnázás mélyebbre masszírozza a fába, így jobban ápolja és védi a fát

✅ A színes keményviasz olajokkal többé-kevésbé intenzív színtónust érhetsz el, ha nyomást gyakorolsz a betétre. Természetesen minél erősebben nyomja és minél jobban csiszolja le, annál több olajat távolít el, és egyben csökkenti a szín intenzitását.

 

Fa helyes olajozása: További információk

🕗 Száradási idő és színintenzitás

A megadott és javasolt száradási időink arra vonatkoznak, hogy a Hardwax-Oil-t szobahőmérsékleten és normál páratartalom mellett alkalmazta. Alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom esetén a száradási idő ennek megfelelően növekszik. A magasabb hőmérséklet viszont lerövidíti a száradási időt. Színes keményviasz olajainknál ez befolyásolhatja a színtónus későbbi intenzitását. Ugyanígy a túl vastagon felvitt Hardwax Oil rétegek is döntően befolyásolhatják a száradási időt.

💡 Távolítsd el a felesleges olajat!

A felesleges olajat, amelyet a fa száradás után sem tud felszívni, pamut kendővel távolítsuk el a felületről.

❗ Biztonsági figyelmeztetés

De vigyázat: az olajjal érintkezett rongyok és ruházat ritkán spontán meggyulladhat. Használat után a rongyokat tegye vízbe, vagy hagyja teljesen kibontva megszáradni a szabadban.

Keményviaszolaj – az alkalmazás a videóban

A Lignocolor keményviaszolaj használatának módját is megtudhatja az Esther Ollickkal készített videónkban az asztali újrahasznosítás keményviaszolajjal témájában. Csak nézd meg.

0
    0
    Kosár
    Pályázatok