Fa kezelése lenolajjal: amit tudnia kell

A valódi fa ápolásának és védelmének különféle módjai vannak. Az egyik ilyen, hogy a felületet lenolajos lakkal fejezzük be.

Itt megtudhatja, hogy pontosan mit kell figyelembe vennie.

Megjegyzés: Ha szeretné tudni, mi a különbség a lenolaj és a lenolajos lakk között, és mire van szüksége a favédelemre, akkor tekintse meg cikkünket: Különbség a lenolaj és a lenolajos lakk között

Miért védjük a fát lenolajos lakkal?

Az olajok a legtermészetesebb védelmet nyújtják a fa számára. Jóval a mázak és lakkok feltalálása előtt az emberek a bútorok ápolására használták őket. Egy ma is használható technika:

  • A fa természetes erezetét megőrzi, sőt megerősíti
  • Az olajok különösen környezetbarátak és abszolút nem mérgezőek
  • A lenolajos lakkvédő felvitele nagyon egyszerű és gyors
  • Belül és kívül egyaránt használható

Használható bármilyen lenolajos lakk?

Elvileg igen. Van azonban kínálatunkban egy speciális lenolajos lakk, amelyet fa védelmére ajánlunk. A fő különbség az, hogy a lenolajos lakk sokkal gyorsabban szárad, mint a lenolaj. Az így kezelt fa legfeljebb 24 óra elteltével újra felhasználható. A lenolajos lakkunkhoz az olajat kétszer felforraljuk, majd hidegen sajtoljuk. Mondanunk sem kell, hogy oldószer- és mérgező adalékanyagoktól mentes.

Fa kezelése lenolajos lakkal – ez így működik

1. lépés: A megfelelő előkészítés

Az aljzatnak száraznak és tisztának kell lennie. A lenolaj vagy lakk felhordása előtt meg kell csiszolni a fát. Ehhez használjon 180-240-es szemcseméretet, majd alaposan porolja le a felületet. Győződjön meg róla, hogy teljesen sima és bevonatmentes.

2. lépés: Vigye fel a faolajat

Vigye fel a Frinis lenmagolajat vékonyan ecsettel vagy hengerrel a fa erezetének irányában. A felesleges olajat el kell távolítani, különben csúnya foltok keletkezhetnek. Ha azt veszi észre, hogy az olaj egyes területeken sokkal gyorsabban beszívódik, nyugodtan használjon ott egy kicsit több lenolajos lakkot. Most hagyja száradni az első réteget két-három órán keresztül, majd vigyen fel egy másik réteget. Az optimális védelem érdekében két-három alkalmazást javasolunk.

3. lépés: Hagyja, hogy a lenolajos lakk megfelelően megszáradjon

Ezt követően újra használhatja. De vigyázz: az optimális kikeményedést csak néhány hét után érjük el, ezért lehet, hogy az elején legyen óvatos.

Azt is meg kell jegyezni

A lenolajos lakk felhordása faápolóként valóban nagyon egyszerű. Egy dolgot azonban tudnia kell: amikor az olaj megszárad, hő keletkezik. Ha ez felhalmozódik, az öngyulladáshoz vezethet. Tehát ha csak összegyűröd a lenolajos lakk felhordására használt rongyot, és beteszed a szekrénybe, akkor égni kezdhet.

Tippünk: a fa kezeléséhez használt rongyokat légmentesen és tűzálló csavaros tégelyben vagy fém edényben tartsa.

Reméljük, élvezni fogja a fa lenolajos lakkkal történő olajozását. Kérjük, ossza meg velünk, hogyan működött.

 

0
    0
    Kosár