Fafestés festékkel: erre érdemes odafigyelni

A fapác alábecsült sokoldalú eszköz. Nemcsak a fa természetes erezetének kiemelésére és szerkezetének optikai megerősítésére használható, hanem a nyers fát vagy a frissen rakott parkettáját is könnyedén feketére, fehérre, szürkére vagy pirosra színezheti. Ebben a cikkben elmondjuk, mire kell figyelni, és milyen árnyalatok vannak.

Milyen színű a folt?

A ritka árnyalatok

A klasszikus faszínek, mint például a bükk vagy a mahagóni mellett a Lignocolor pácokkal ritka tónusokkal, például fehérre, pirosra vagy zöldre is befestheti bútorait. A természetes szemcsék láthatóak maradnak.

Klasszikus fa tónusok

Ha inkább a „fa tónusát” szeretné utánozni, válasszon egyet az alábbi fapácok közül:

❔ GYIK: Kérdések a fa festékkel való festésével kapcsolatban

Mi értelme a fa festésének?

A páccal megváltoztatja vagy kiemeli a fa természetes színét, és egyben kiemeli a fa jellegzetes erezetét. Ezenkívül a páccal könnyedén összeillesztheti vagy elfedheti a fa színkülönbségeit.

Feketére festhetem a fát?

Természetesen! Az úgynevezett ebonizáláshoz a legjobb tölgy, kőris vagy nyírfa használata. Így érhet el egy különösen elegáns eredményt.

Hogyan festhetem fehérre a fát?

Először is: Alapvetően bármilyen fát festhetsz fehérre – még sötétre is! Ehhez használhatunk fehér pigmentfoltokat és szürkéket is. Ekkor a fehér már nem tűnik olyan tisztának, hanem enyhén szürke árnyalatú. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a színező hatás erősebb lágy fáknál, például lucfenyőnél vagy fenyőnél, mint kemény fánál, mint például tölgy vagy teak. Nem kell használnia a fát kifejezetten erre az előkészítésre, de ugyanúgy járhat el, mint bármely más pácolásnál.

Melyik fa alkalmas festésre?

Alapvetően minden fafajtát be lehet festeni, különösen a valódi fát. A rétegelt lemezhez és a ragasztott fához is probléma nélkül használhat pácot. Azonban inkább tartsa távol a kezét a forgácslaptól és a préslemeztől. Még az olyan erősen nedvszívó fafajták is, mint a bükk, lucfenyő és fenyő, csak korlátozottan alkalmasak, mivel gyorsan csúnyákká válnak.

Fa színes festése: a legfontosabb tippek egy pillantással

1. Csinálj próbabevonatot

Alapvetően azt javasoljuk, hogy a bútor egy nem feltűnő területére tegyen egy kis tesztréteget.

A fa sűrűsége fafajonként eltérő, és ez befolyással van a fa abszorpciós viselkedésére és így az adott pácolt színhatásra is.

2. Zárd le a fát!

A fafoltok kiemelik az erezetet. A fa jellegétől függően az eredmény némileg változhat. A mi szempontunkból pontosan ez teszi vonzóvá a fapácokat: látható, hogy a pác alatt valódi fa rejtőzik.

Annak érdekében, hogy a foltok sokáig megmaradjanak, és bútora felülete érzéketlen maradjon a mechanikai igénybevételekre, mint például az enyhe karcolásokra vagy a kiömlött folyadékokra, javasoljuk átlátszó lakkjaink egyikét.

0
    0
    Kosár