Meséltem már nektek az én becses francia készletemről.Azóta , hogy megajándékozott vele az élet, ugyanabban a vesszőkosárban pihent-melyben megvettem, mert nem volt méltó helyem, hogy kitegyem. Vártam a megfelelően olcsó, gyönyörű, esetleg felújítandó tálalószekrényt, amit majd lefesthetek, és kitehetem közszemlére eme szépségeket.Szerencsére sok nagyon jó barátom is lett az utóbbi időszakban , köztük megismerkedtem Ildivel, akinek csodaszép tálalószekrénye volt, szerencsére jó árban,..pont rám várt. Korából adódóan volt némi “bibije”, de úgy szép ha dolgozunk azért ami a sajátunk lesz.

DSC_0158                  DSC_0159

 

 

Első lépés az volt, hogy jó alapos tisztítást végeztem. Ehhez általában hideg zsíroldót használok. Döbbenet amit ez a szer le szokott hozni a bútorokról, sok esetben natúr fáig visszaszedve mindent.Amikor a zsíroldó elvégezte a munkát, tiszta vizes ruhával alaposan átmosom még.

A festéknél amit használok nincs szükség semmilyen alapozásra, vagy csiszolásra, mindössze a hibákat kell tapaszolni, majd máris lehet felvinni a festéket.A szürke ezen árnyalatát Spanisch Grau -Weiss keverékével értem el, és hígítottam is, hiszen ez egy rendkívül sűrű festék, melyet némely esetben felhígítható-a felület adja, hogy erre mikor van szükség.

DSC_0167  DSC_0169

A hátlapot, és a polcokat kivettem a festés idejére, a szekrény belsejét és a külső díszeket pedig vajszínűre (Englisch weiss)szerettem volna festeni, mivel ez illik a készletemhez. A meglepetés ekkor következett, mivel a festéken átütött egy erős piros szín amit sehogyan sem tudtam lefedni. Ehhez kiváló a fedőlakk, amit alapozáshoz is használhatunk, mivel lezárja a felületet, így a csersavas és egyéb foltosodás elkerülhető.A fedőlakkal alapozás használatakor rendkívül fontos a minimum 24 órás száradási idő.hiába érezzük, hogy már száraz, ne spóroljunk az idővel. Vannak fatípusok amik jobban csersavasodnak.tölgy stb.

Két réteg festékre volt szükség a teljesen szép egyenletes fedéshez-mint említettem hígítással. a mintákat lefestettem a vajszínnel, lefestettem a polcokat is szintén ezzel a világos krémes színnel,.Alig tudtam kivárni, hogy megszáradjon, és végre berendezhessem. Boldogan tettem a helyére a porcelánokat, és csak nézem-nézem azóta is..szépek ők így együtt igaz?

DSC_0210 DSC_0211

 

DSC_0216  DSC_0204 

0
    0
    Kosár